Lymfoedeem

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam waarbij het lichaam zelf niet in staat is om deze vochtophoping af te voeren. Veel voorkomende locaties waar oedeem zich bevindt, zijn de enkels, benen, armen en borst. Oedeem kan diverse oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn, maar ook later in het leven verworven. Dit is na een operatie, oncologisch traject of trauma bijvoorbeeld het geval. 


Soorten oedeem

De meest voorkomende soorten zijn lymfoedeem en veneus oedeem. Bij lymfoedeem hoopt zich eiwitrijk vocht op in de huid wat ontstaat door beschadiging van de lymfevaten of klieren. Daarnaast kan deze vorm van oedeem ook aangeboren zijn. Veneus oedeem wordt veroorzaakt door een storing in de aderen. De kleppen in deze aderen werken niet meer optimaal waardoor het bloed en het vocht niet goed meer worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er een grote druk in de capillairen. Door deze druk wordt er meer vocht naar de weefsel ruimtes gestuurd.

 

 

Oedeem bij oncologie

De huidtherapeut speelt een belangrijke rol in de nazorg en begeleiding van mannen en vrouwen met kanker. Na chemotherapie, bestraling en of operaties kunnen er verschillende huidproblematiek ontstaan zoals de verschijnselen van bestralingen en chemotherapie, vochtophopingen, littekens en het ontbreken van borst en/of tepel. De huidtherapeut kan hierbij helpen middels litteken- en oedeemtherapie. Naast de lichamelijke klachten biedt de huidtherapeut ook hulp bij de mentale klachten. Zo geeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het verwerkings- en genezingsproces middels de behandelingen, adviezen en tips, het stimuleren van zelfmanagement en biedt een luisterend oor.

 

De nazorg van borstkanker

Helaas krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland te maken met borstkanker: een veelvoorkomende ziekte. Maar niet alleen vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Ook bij mannen kan dit het geval zijn. Na de behandelingen in het ziekenhuis kampen veel vrouwen en mannen nog met lichamelijke klachten zoals: stijfheid, verklevingen, pijn bij het bewegen en vochtophopingen.  De huidtherapeut kan met oedeemtherapie de pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel.

 

Paramedische samenwerking

Huidwens heeft contact met andere zorgverleners om het beste behandelplan te bewerkstelligen. Denk hierbij aan de fysiotherapeut, podotherapeut en huisarts. Met uw toestemming bespreken wij in sommige gevallen het behandelplan en/of verwijzen wij door. 

 

Tarieven

De tarieven van de zorgverzekeringen worden gehanteerd.