Lymfoedeem is een ophoping van vocht wat ontstaat in weefsel door een probleem in het lymfestelsel. Dit resulteert in zwelling van doorgaans een van de ledematen. Desondanks kan het in heel het lichaam voorkomen. Pijnklachten, tintelingen, krachtverlies en stijfheid zijn klachten die kunnen behoren bij lymfoedeem. De huidtherapeuten van Huidwens zijn hier ruim in geschoold en ervaren in, en begeleiden u graag in het proces naar verbetering.
Samen met de huidtherapeut wordt er een behandelplan opgesteld. Het behandelplan start bij de initiële fase, waarbij de we klachten zo snel mogelijk willen verminderen. Dit gebeurd in de praktijk waarbij therapie gegeven wordt, samengaand met zelfmanagement. Dit zijn alle tools om zelf het oedeem te behandelen. Denk hierbij aan compressiehulpmiddelen, bewegingsoefeningen en leefstijladviezen. Als alles onder controle is, dan breekt de onderhoudsfase aan.
De onderhoudsfase kan uit zowel onderhoud in de praktijk bestaan als onderhoud wat u zelf pleegt. Het uitganspunt hierbij is om de oedeemvorming onder controle te houden. De therapeuten bieden waar nodig begeleiding aan.
Manuele lymfedrainage is een medische en specifieke massagetechniek gericht op de afvoer van het lymfevocht van het lichaam. De lymfeklieren- en vaatjes worden gestimuleerd om extra te werken en af te voeren richting het hart. Dit is iets wat de therapeuten in de praktijk uitvoeren, maar wat eventueel ook zelf aangeleerd kan worden.
De lymfepress is een apparaat in de praktijk welke compressietherapie biedt door middel van een gecontroleerde luchtdruk in luchtkamers. Er worden ritmische drukgolven op de ledematen uitgeoefend. De afvoer van vocht wordt gestimuleerd op deze manier. Het is een pijnloze manier om compressie uit te voeren en wordt naast manuele lymfedrainage uitgevoerd in de praktijk.
Compressie (druktherapie) is een heel belangrijk onderdeel in de behandeling van lymfoedeem, omdat het een continue druk geeft op het weefsel. Hierdoor wordt de afvoer van vocht geholpen, verbetert het de circulatie en helpt het efficiënt zwelling te verminderen. Compressietherapie wordt opgedeeld in meerdere categorieën.
Indien er nog vrij veel oedeem in het weefsel zit, dan wordt er gekozen om eerst te zwachtelen. Dit is een drukverband die dagelijks tot wekelijks wordt verwisseld totdat het oedeem zich tot een minimum heeft bereikt.
Als het oedeem een stabiele fase heeft bereikt, is het tijd om een blijvend compressiemiddel aan te meten. Ook hier zijn erg veel verschillende mogelijkheden in. De huidtherapeut begeleid u hierbij. Samen met u wordt naar een geschikte therapeutisch elastische kous, compressie bh, thoraxbandage of eventueel ander compressiemiddel gekeken.
Ook kan ervoor gekozen worden om het betreffende lichaamsdeel te tapen ter bevordering van de lymfeafvloed. Hierbij wordt door middel van een tape de huid iets opgetild, waardoor er kleine golfbewegingen in de huid ontstaan bij beweging en er een afvloed ontstaat.
Ieder lichaam, ziektebeeld en ieder zijn klachten kunnen anders zijn. Er word dan ook gekeken wat mogelijk is om het oedeem zo goed mogelijk te verminderen of onder controle te houden. Bewegingsoefeningen, het gebruik van compressiemiddelen en het toepassen van huidzorg kan behoren tot het behandelplan. Samen met de huidtherapeut kijkt u welke mogelijkheden er op maat zijn om het oedeem zelf te behandelen.
Heeft u interesse of vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op via het contactformulier hier naast of klik hier voor de meest gestelde vragen omtrent oedeem.