Wondzorg

Binnen de huidtherapeutische praktijk kunnen chronische wonden worden behandeld. Een wond wordt chronisch benoemd wanneer binnen een bepaalde tijd weinig of geen tekenen zijn van genezing of verbetering. De wonden ontstaan door onderliggende aandoeningen die weefselschade veroorzaken bij een verstoorde stofwisseling. 

 

Op basis van het type, grootte en ontstaan van de wond kan er door de een wondbeleid worden opgesteld. Doorgaans is dit in samenwerking met uw huisarts en/of andere aangesloten (para)medici. De juiste producten, wondmaterialen en adviezen worden gegeven voor het sluiten van de wond.

 


Het type van de wond

In de huidtherapeutische praktijk kunnen de volgende wonden worden behandeld:

- Onderbeenzweren: ulcus cruris venosum of ulcus cruris arteriosum

- Diabetische wond

- Decubitus (doorligplekken)

 

 

Beleid en behandeling

Het behandeltraject start bij de intake. Op basis van gegevens uit de gezondheid, omgevingsfactoren en het lichamelijk onderzoek, wordt het type wond bepaald. De behandeling bestaat uit het kiezen van de juiste wondmaterialen met eventueel daarnaast compressietherapie. Ook wordt er voorlichting gegeven over de verzorging en nabehandeling van de wond. 

 

In het begin zal de wond meerdere keren per week worden gezien voor behandeling. Eenmaal na het sluiten van de wond is het van belang om de goede nazorg en instructies te geven voor het voorkomen van eventueel recidief. 

 

Naast de behandeling in de praktijk of aan huis wordt er ook aandacht besteed aan het psychologische en sociale aspect van het genezingsproces. Adviezen, tips, het stimuleren van zelfmanagement en het bieden van een luisterend oor zijn hier voorbeelden van. 

 

 

Tarieven

De tarieven van de zorgverzekeraar worden gehanteerd.