Spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen die vooral in de benen voorkomen en veroorzaakt worden door lekkende kleppen in de aderen of verslapte vaatwanden. Dit zijn blauwe kronkelige aderen met soms een verdikking (blow-out). De twee belangrijkste soorten aderen in de benen zijn de Vena Saphena Magna en Vena Saphena Parva. Deze spataderen kunnen lichamelijke klachten geven zoals pijnlijke, zwaar vermoeide of rusteloze benen. In sommige gevallen is er sprake van vochtophoping rondom de enkels.

 


Oorzaak

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft spataderen. Iedereen kan deze ontwikkelen maar toch loopt de één meer kans op spataderen dan de ander. Dit kan komen door erfelijkheid, gezondheid en gewicht, geslacht, leeftijd, zwangerschap of het hebben van een staand of zittend beroep. 

 

Behandeling

De behandeling met therapeutisch elastische kousen (in volksmond genoemd steunkousen) is erop gericht dat er zo weinig mogelijk bloed ‘terugloopt’ naar de voeten. Dit komt door de druk van de kous. De klachten bij spataderen worden verlicht. 

 

Indien het gewenst is om de spataderen volledig te laten verwijderen kan de huisarts doorverwijzen naar de dermatoloog of vaatchirurg. 

 

 

 

 

Veel gestelde vragen

Wat kan je zelf thuis doen?

1. Wissel staan en zitten regelmatig met elkaar af

2. Beweeg voldoende (minimaal 30 minuten per dag). Fietsen en wandelen zijn een goede vorm van beweging voor de benen.

3. Zorg dat de kuitspier geregeld wordt aangespannen. De huidtherapeut kent specifieke oefeningen geven indien dit wordt gewenst. 

4. Stop met roken